Blues 4 moods

Blues 4 Moods is een combinatie van het beproefde concept van de Blues met een nieuw concept genaamd ‘Moods’. De naam ‘Blues’ komt van blue – droevig. ‘Moods’ voegt aan de Blues drie andere emoties / stemmingen toe.

Voorbeelden

Als eerste voorbeelden gebaseerd op klassieke stukken. Daarna voorbeelden gebaseerd op andere muziekstijlen.

Toepassingen Blues 4 moods

 1. De vier ‘Moods’ helpen je onder andere om je te concentreren. Zie link naar  Energieregulatie. van Vriendelijk orde houden. Zowel deze website Kizzo Band als die van Vriendelijk orde houden zijn gemaakt door de Stichting Rapucation.
 2. Sleep Tight helpt kinderen in slaap te komen.
 3. Je kunt zelf ‘Moods’ maken als producer of arrangeur.
 4. Je kunt als muzikant meespelen met ‘Moods
 5. Je kunt improviseren, een solo maken op ‘Moods’.

Voor de laatste drie punten raadpleeg Tools 4 Moods.

Bovenste vier plaatjes

Bij elke pagina van Blues 4 Moods zie je bovenaan vier ‘Moods’. Als je klikt op de bovenste vier iconen, hoor je vier verschillende versies van de blues maar dan steeds met een verschillende ‘Mood’. Elke ‘Mood’ heeft een andere hoeveelheid energie.

Blues

Het woord Blues komt van ‘feeling blue’ (zie icoon linksonder). Deze droevige stemming van de blues is nu onderdeel van de vier stemmingen van ‘Moods’. Naast droevig zijn bij ‘Blues 4 moods’ bij drie andere ‘Moods’ toegevoegd.

Assenstelsel

Op de x-as staat links rustig en rechts druk. Op de y-as onder zwaar en boven licht. Zo ontstaan vier ‘Moods’. Hieronder staan deze moods in een volgorde van toenemende energie. Muzikaal vertaalt zich dat in steeds luider. Zie muziektechnische informatie voor muzikanten, producers arrangeurs en solisten bij Tools 4 Moods.

 1. Licht+Rustig: Een baby in een wiegje, een Boedha. Je stelt je bescheiden op.
 2. Licht+ Zwaar: Droevig, aandachtig, empathisch, bedachtzaam, voorzichtig, op je hoede, contemplatief.
 3. Licht +Druk: Vrolijk, energiek, je hebt zin om te dansen, een prettig gevoel.
 4. Zwaar en Druk – Veel energie, ruw of uitbundig.

Onderste vier plaatjes

Als je ‘Moods’ in een bepaalde volgorde achter elkaar laat horen, kun je daarmee je energie reguleren van jezelf en die van anderen regelen. De warming-up verhoogt energie,  de cool-down verlaagt energie.

1 Warming up

Met deze volgorde bouw je energie op. Daarna bent je klaar om aan de slag te gaan.

3  Speeldoosje

Hiermee help je baby’s in slaap te komen. Beluister voorbeelden bij Sleep tight.

2 Cool Down

Met deze volgorde neemt de energie in je lichaam af, je ontspant en je kunt je concentreren.

Voorbeelden cool down

4 Dierengeluid

Als je klikt op deze afbeelding hoor je een dierengeluid. Twijfel je over welk dier je hoort? Raadpleeg dan het Blues project Daar zie je onderaan een lijst met antwoorden.

 • John Somers – Docent ICT aan de HvA
 • John Somers heeft de software geschreven waarmee je geluidsfragmenten eenvoudig kunt beluisteren. Op alle pagina’s van Blues 4 moods is dit in gebruik. Ook heeft hij Sleep Tight vormgegeven én de app waarmee je verschillende moods at random kunt tonen. Zie https://www.kizzoband.nl/moods-at-random/