Inspiratie

De Kizzo Band is in ontwikkeling. Bekijk hier de stappen die de afgelopen jaren zijn gezet.

De aanzet voor de Kizzo Band ontstond tijdens de muzieklessen op het Pieter Nieuwland College gegeven door Johan ’t Hart in de periode van1980 tot 2017 en door de samenwerking van hem met Peter van der Bosch 2000-2015. Samen gaven zij de aanzet tot een vorm van muziekmaken met gebaren. Bekijk een video van een klas aan het werk tijdens de muziekles op het Pieter Nieuwland College.

Gedurende vijf jaar heeft de Basisschool de Sterrenwacht in Hellevoetsluis gewerkt met een muziekmethode die verwant is met de aanpak van de Kizzo Band. Tot 1 juli 2020 is de website die daarbij hoort nog te bekijken. Wij maken samen muziek.

Leandro Maia, een zanger/gitarist uit Brazilië nodigde Johan ’t Hart uit om in Brazilië les te komen geven. Ter voorbereiding van dit bezoek maakte Johan ’t Hart een Tutorial in samenwerking met Braziliaanse muzikanten.

30 mei 2018. De samenstelling van de Kizzo Band wisselt sterk. Per project doen anderen mee. Iedereen die ooit mee heeft gedaan blijft lid van de Kizzo Band!

In 2017, op 62 jarige leeftijd, besloot Johan ’t Hart te stoppen met werken als docent muziek. Met een aantal leerlingen en oud-leerlingen vormde hij daarna de Kizzo Band.

De Kizzo Band dankt zijn naam aan producer en oud-leerling van het Pieter Nieuwland College Tearce Kizzo. Ieder jaar komt hij terug naar Nederland om samen te spelen met zijn oud muziek docent Johan ’t Hart en de Kizzo Band.

31-02-2018 Een bezoeker van de onderwijsdag TedXAmsterdamED dirigeert de Kizzo Band. Net als een dirigent geef je als leerkracht leiding aan een groep leerlingen. Gebaren kunnen je hierbij ondersteunen, zorgen voor duidelijkheid en kosten veel minder energie dan het gebruik van je stem.

In de Kizzo Band is niemand en iedereen de baas. Door van rollen te wisselen ontstaat er iedere keer een uniek muziekstuk en kunnen spelers ieder op zijn of haar eigen manier bijdragen aan het geheel.

28 maart 2019.  Op voorstel van Leandro Maia nodigt de Kizzo Band bij elk concert een gastspeler uit. Op eigen wijze nodigt gastspeler en oud-leerling van het Pieter Nieuwland College, Abdelhadi Baaddi, het publiek uit om mee te spelen met de Kizzo Band.

Muziek maken kan op veel verschillende manieren. Beatboxer Abdelhadi Baaddi laat horen wat je allemaal met je stem kan en onder leiding van dirigent Wietske doet naast de Kizzo Band ook het publiek mee.

20-08-2019. Tijdens de interactieve kindervoorstelling Toveren met muziek tijdens het Noorderpark Festival spelen kinderen mee en geven leiding aan de Kizzo Band. Toveren met muziek is na het Noorderpark ook uitgevoerd in:

  • Theater Vrijburcht op 27 oktober 2019
  • Asvo basisschool in Amsterdam 13 februari 2020
  • en is binnenkort weer te zien. Zie concertagenda

27-10-2019.  Concert met Gastspeler Wim Conradi: Een reactie van een bezoeker: Vorig weekend waren we bij de Kizzo Band in Vrijburght. De sfeer de zorg en jullie muzikaliteit; Wij hebben heel veel plezier gehad en Bram heeft het er nog over, we doen heel vaak de gebaren en dan mag hij eerst lekker hard geluid maken en dan zachtjes; en dan  maak ik twee vuisten en dan is hij stil 🙂 Jullie hebben ons heel blij gemaakt. Bedankt!’

23-01-2020. Al geruime tijd is er contact tussen Groningen (Evert Bissschop-Boele, Kees van der Meer) over de manier van werken van de Kizzo Band. Een nieuwe werkvorm voor de Kizzo Band is de “motor”. In deze video test Johan ’t Hart deze werkwijze uit met studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Door de “moter” ontstaat als vanzelf een stevig ritme en vergeten we niet te bewegen! Deze werkvorm combineren wij bij volgende voorstellingen met een nieuwe app die interactie mogelijk maakt tussen spelers en publiek.

https://www.kizzoband.nl/moods-jazzblues/