Inspiratie

De samenstelling van de Kizzo Band is nooit hetzelfde. Ken je de gebaren, dan mag je meedoen. Via gedeeld leiderschap wordt er geïmproviseerd waardoor het resultaat altijd weer een verrassing is. In deze videos allerlei verschillende samenstellingen en situaties met als gemeenschappelijke deler muzikale eigenheid en bovenal plezier.

De muziek methode waarmee de Kizzo Band muziek maakt is ontstaan in het onderwijs. Leerlingen leren naast muziek maken veel meer. Ze leren via deze methode bijvoorbeeld naar elkaar luisteren, op elkaar reageren, leiding geven en geleid worden. Ze ontdekken hun eigen muzikaliteit en kiezen hun eigen koers. Wil je meer weten over de inzet van deze methode in het onderwijs, kijk dan eens op de website van Wij maken samen muziek.

Samen spelen terwijl je elkaar niet verstaat. Als je de gebaren van de Kizzo Band kent, zijn woorden overbodig.

De samenstelling van de Kizzo Band is nooit hetzelfde. Iedereen die de gebaren kent mag meedoen. In deze voorstelling trommelt iemand uit het publiek mee, heeft er iemand zo goed opgelet dat ze de band kan dirigeren en speelt het hele publiek met de band mee. En dat allemaal zonder woorden.

De Kizzo Band dankt zijn naam aan producer en oud leerling van het Pieter Nieuwland College Tearce Kizzo. Ieder jaar komt hij terug naar Nederland om samen te spelen met zijn oud muziek docent Johan ’t Hart en de Kizzo Band.

Een bezoeker van de onderwijsdag TedXAmsterdamED dirigeert de Kizzo Band. Net als een dirigent geef je als leerkracht leiding aan een groep leerlingen. Gebaren kunnen je hierbij ondersteunen, zorgen voor duidelijkheid en kosten veel minder energie dan het gebruik van je stem.

In de Kizzo Band is niemand en iedereen de baas. Door van rollen te wisselen ontstaat er iedere keer een uniek muziekstuk en kunnen spelers ieder op zijn of haar eigen manier bijdragen aan het geheel.

Op eigen wijze nodigt gastspeler Abdelhadi Baaddi het publiek uit om mee te spelen met de Kizzo Band.

Muziek maken kan op veel verschillende manieren. Beatboxer Abdelhadi Baaddi laat horen wat je allemaal met je stem kan en onder leiding van dirigent Wietske doet naast de Kizzo Band ook het publiek mee.

‘Vorig weekend waren we bij de Kizzo Band in Vrijburght. De sfeer de zorg en jullie muzikaliteit; Wij hebben heel veel plezier gehad en Bram heeft het er nog over, we doen heel vaak de gebaren en dan mag hij eerst lekker hard geluid maken en dan zachtjes; en dan  maak ik twee vuisten en dan is hij stil 🙂 Jullie hebben ons heel blij gemaakt. Bedankt!’

Wat gebeurt er als kinderen zelf mogen nadenken over muziek? Tijdens de interactieve kindervoorstelling Toveren met muziek tijdens het Noorderpark Festival mochten kinderen luisteren, meespelen, en zelfs leiding geven aan de Kizzo Band.