4 Moods Blues

4 Moods Blues is een combinatie van het beproefde concept van de Blues met een nieuw concept genaamd ‘Moods’. De naam ‘Blues’ komt van blue – droevig. ‘Moods’ voegt aan de Blues drie andere emoties / stemmingen toe.

Voorbeelden

Als eerste voorbeelden gebaseerd op klassieke stukken. Daarna voorbeelden gebaseerd op andere muziekstijlen.

Toepassingen 4 Moods Blues

 1. Muziek is klank met vorm en betekenis. Hier is als vorm gekozen voor de Blues, de betekenis van 4 Moods is dat je emoties verbindt met muziek.
 2. De vier ‘Moods’ helpen je onder andere om je te concentreren. Zie link naar  Energieregulatie. van Vriendelijk orde houden. Zowel deze website Kizzo Band als die van Vriendelijk orde houden zijn gemaakt door de Stichting Rapucation.
 3. Sleep Tight helpt kinderen en volwassenen in slaap te komen.
 4. Je kunt zelf ‘Moods’ maken als producer of arrangeur. De enige voorwaarde is dat de vier moods exact dezelfde lengte (tijdsduur) hebben.
 5. Je kunt het concept ‘Moods’ aanpassen. Bij het concept van de Kizzo Band is gekozen voor vier moods. Misschien wil jij wel 8 verschillende Moods aanbieden! De iconen die zijn gekozen kun jij vervangen door andere iconen. Kopiëer een versie een van de Scratch programma’s die horen bij 4 Moods Blues en voeg daar nieuwe afbeeldingen toe van de door jou gewenste moods. Binnenkort verschijnt hierover op deze site een instructiefilm.
 6. Je kunt als muzikant op twee manieren meespelen met ‘Moods’: als begeleider of als improviserend solist.
 7. Op een akkoordinstrument (b.v. piano, keyboard, accordeon, gitaar) is het combineren van de solistenrol en de begeleidingsrol een uitdaging. 4 Moods Blues maakt het mogelijk dat je de begeleiding overlaat aan het Scratch Programma terwijl je je geheel concentreert op jouw solo. Tijdens je solo kun je eenvoudig wisselen van stemming door op een afbeelding van een van de vier ‘Moods’ te klikken. Bovendien raak je er dan aan gewend om met een orkest mee te spelen hetgeen een belangrijke vaardigheid is voor muzikanten.
 8. De metronoom in het midden van de Scratch programma’s met moods maakt het mogelijk dat je het akkoordenschema loslaat en een ritmische improvisatie maakt. Deze kan tonaal of atonaal zijn. Je ritmische vaardigheden vergroot je met het programma In Tempo.
 9. Blues associeer je niet direct met een 3/4 maat, een 5/8 maat of een 7/8 maat. Die beperkingen doorbreek je met het blues project.
 10. Performance mode: Tien nummers van het Bluesproject zijn gebaseerd op klassieke muziek. Je kunt tijdens een uitvoering starten met het origineel, dan overgaan naar de blues versie en weer eindigen met de klassieke versie. Luisteraars gaan dan op het puntje van hun stoel zitten. Ze weten dat er iets vreemds gebeurt, maar niet precies wat. Binnenkort komen er voorbeelden van de performance mode op de site.

Raadpleeg voor het muzikaal uitwerken van deze ideeën  de pagina Tools 4 Moods. Op die pagina staat ook een lijst met de bovenstaande nummers met oplopend tempo.

Bij elke pagina van 4 Moods Blues staat een afbeelding met een link naar een Scratch programma. Bij dat Scratchprogramma hoor je vier verschillende versies van de blues maar dan steeds met een verschillende ‘Mood’. Elke ‘Mood’ heeft een andere hoeveelheid energie.

Blues

Het woord Blues komt van ‘feeling blue’. Dat wil niet zeggen dat je een blues alleen droevig uit kunt voeren. Naast droevig (Uil) zijn ook (Eenhoorn) fantasierijk, (Hondje) speels, en (Specht) toegevoegd (luid)

De droevige stemming van de blues is nu één van de vier stemmingen.

Tekeningen Els ter Horst

Assenstelsel

Op de x-as staat links rustig en rechts druk. Op de y-as onder zwaar en boven licht. Zo ontstaan vier ‘Moods’. Hieronder staan deze moods in een volgorde van toenemende energie. Muzikaal vertaalt zich dat in steeds luider. Wil je met Moods aan de slag gaan, bekijk dan de muziektechnische informatie voor muzikanten, producers arrangeurs en solisten bij Tools 4 Moods.

 1. Licht+Rustig: Eenhoorn
 2. Licht+ Zwaar: Uil
 3. Licht +Druk: Hondje
 4. Zwaar en Druk: Specht
Credits
John Somers – Docent ICT aan de HvAJohn Somers heeft de software geschreven waarmee je het speeldoosje en het dierengeluid eenvoudig kunt beluisteren. Op alle pagina’s van Blues 4 moods is dit in gebruik.
Joek van Montfort – Docent Montessori Lyceum Amsterdam. Joek heeft het model geleverd voor het Scratchprogramma waarbij je moeiteloos crossfades maakt tussen verschillende moods.
Wietske Tijssen – Leerkracht op een basisschool en werkt voor RapucationOp verzoek van Wietske zijn de oorspronkelijke afbeeldingen van moods veranderd in dieren.
Els ter HorstEls ter Horst maakte voor Moods de tekeningen van de dieren.