4 Moods Blues

4 Moods Blues is een combinatie van het beproefde concept van de Blues met een nieuw concept genaamd ‘Moods’. De naam ‘Blues’ komt van blue – droevig. ‘Moods’ voegt aan de Blues drie andere emoties / stemmingen toe.

Voorbeelden

Als eerste voorbeelden gebaseerd op klassieke stukken. Daarna voorbeelden gebaseerd op andere muziekstijlen.

Toepassingen 4 Moods Blues

 1. Muziek is klank met vorm en betekenis. Hier is als vorm gekozen voor de Blues, de betekenis van 4 Moods is dat je emoties verbindt met muziek.
 2. De vier ‘Moods’ helpen je onder andere om je te concentreren. Zie link naar  Energieregulatie. van Vriendelijk orde houden. Zowel deze website Kizzo Band als die van Vriendelijk orde houden zijn gemaakt door de Stichting Rapucation.
 3. Sleep Tight helpt kinderen en volwassenen in slaap te komen.
 4. Je kunt zelf ‘Moods’ maken als producer of arrangeur. De enige voorwaarde is dat de vier moods exact dezelfde lengte (tijdsduur) hebben.
 5. Je kunt het concept ‘Moods’ aanpassen. Bij het concept van de Kizzo Band is gekozen voor vier moods. Misschien wil jij wel 8 verschillende Moods aanbieden! De iconen die zijn gekozen kun jij vervangen door andere iconen. Kopiëer een versie een van de Scratch programma’s die horen bij 4 Moods Blues en voeg daar nieuwe afbeeldingen toe van de door jou gewenste moods. Binnenkort verschijnt hierover op deze site een instructiefilm.
 6. Je kunt als muzikant op twee manieren meespelen met ‘Moods’: als begeleider of als improviserend solist.
 7. Op een akkoordinstrument (b.v. piano, keyboard, accordeon, gitaar) is het combineren van de solistenrol en de begeleidingsrol een uitdaging. 4 Moods Blues maakt het mogelijk dat je de begeleiding overlaat aan het Scratch Programma terwijl je je geheel concentreert op jouw solo. Tijdens je solo kun je eenvoudig wisselen van stemming door op een afbeelding van een van de vier ‘Moods’ te klikken. Bovendien raak je er dan aan gewend om met een orkest mee te spelen hetgeen een belangrijke vaardigheid is voor muzikanten.
 8. De metronoom in het midden van de Scratch programma’s met moods maakt het mogelijk dat je het akkoordenschema loslaat en een ritmische improvisatie maakt. Deze kan tonaal of atonaal zijn. Je ritmische vaardigheden vergroot je met het programma In Tempo.
 9. Blues associeer je niet direct met een 3/4 maat, een 5/8 maat of een 7/8 maat. Die beperkingen doorbreek je met het blues project.
 10. Performance mode: Tien nummers van het Bluesproject zijn gebaseerd op klassieke muziek. Je kunt tijdens een uitvoering starten met het origineel, dan overgaan naar de blues versie en weer eindigen met de klassieke versie. Luisteraars gaan dan op het puntje van hun stoel zitten. Ze weten dat er iets vreemds gebeurt, maar niet precies wat. Binnenkort komen er voorbeelden van de performance mode op de site.

Raadpleeg voor het muzikaal uitwerken van deze ideeën  de pagina Tools 4 Moods. Op die pagina staat ook een lijst met de bovenstaande nummers met oplopend tempo.

Bij elke pagina van 4 Moods Blues staat een afbeelding met een link naar een Scratch programma. Bij dat Scratchprogramma hoor je vier verschillende versies van de blues maar dan steeds met een verschillende ‘Mood’. Elke ‘Mood’ heeft een andere hoeveelheid energie.

Blues

Het woord Blues komt van ‘feeling blue’ (zie icoon linksonder). Deze droevige stemming van de blues is nu onderdeel van de vier stemmingen van ‘Moods’. Naast droevig zijn bij ‘4 Moods Blues’ drie andere ‘Moods’ toegevoegd.

Assenstelsel

Op de x-as staat links rustig en rechts druk. Op de y-as onder zwaar en boven licht. Zo ontstaan vier ‘Moods’. Hieronder staan deze moods in een volgorde van toenemende energie. Muzikaal vertaalt zich dat in steeds luider. Zie muziektechnische informatie voor muzikanten, producers arrangeurs en solisten bij Tools 4 Moods.

 1. Licht+Rustig: Een baby in een wiegje, een Boedha. Je stelt je bescheiden op.
 2. Licht+ Zwaar: Droevig, aandachtig, empathisch, bedachtzaam, voorzichtig, op je hoede, contemplatief.
 3. Licht +Druk: Vrolijk, energiek, je hebt zin om te dansen, een prettig gevoel.
 4. Zwaar en Druk – Veel energie, ruw of uitbundig.

Onderste vier plaatjes

Als je ‘Moods’ in een bepaalde volgorde achter elkaar laat horen, kun je daarmee je energie reguleren van jezelf en die van anderen regelen. De warming-up verhoogt energie,  de cool-down verlaagt energie.

1 Warming up

Met deze volgorde bouw je energie op. Daarna bent je klaar om aan de slag te gaan.

3  Speeldoosje

Hiermee help je baby’s in slaap te komen. Beluister voorbeelden bij Sleep tight.

2 Cool Down

Met deze volgorde neemt de energie in je lichaam af, je ontspant en je kunt je concentreren.

Voorbeelden cool down

4 Dierengeluid

Als je klikt op deze afbeelding hoor je een dierengeluid. Twijfel je over welk dier je hoort? Raadpleeg dan het Blues project Daar zie je onderaan een lijst met antwoorden.

Credits
John Somers – Docent ICT aan de HvAJohn Somers heeft de software geschreven waarmee je de warmingup, de cooldown, het speeldoosje en het dierengeluid eenvoudig kunt beluisteren. Op alle pagina’s van Blues 4 moods is dit in gebruik. Ook heeft hij Sleep Tight vormgegeven én de app waarmee je verschillende moods at random kunt tonen. Zie https://www.kizzoband.nl/muzikale-tools/moods-at-random/
Joek van Montfort – Docent Montessori Lyceum Amsterdam. Joek heeft het model geleverd voor het Scratchprogramma waarbij je moeiteloos crossfades maakt tussen verschillende moods.