Black Orpheus – Antônio Carlos Jobim

Blues in Ab, geïnspireerd op ‘Black Orpheus’ van Antônio Carlos Jobim. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Black Orpheus – Antônio Carlos Jobim

Het thema van de Braziliaanse film ‘Black Orpheus’, of Orfeu Negro, van Antônio Carlos Jobim is een regelrechte bossa nova klassieker. Bekijk de video voor een geweldige uitvoering door Wayne Shorter.

Overeenkomsten: Zowel de melodie van het origineel als die van de bluesbewerking beginnen met een opmaat en het interval kleine sext.

Over deze blues in Ab

In deze video zie je een blues-bewerking van het nummer Black Orpheus. Bij deze video hoor je vier keer een ‘Blues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: Het origineel heeft een hoger tempo dan de bluesbewerking. De toonsoort van het origineel is Fm, de toonsoort van de bluesbewerking is Ab.

Akkoordenschema

Ab Db Ab Ab
Db Db Ab Ab
Eb Db Ab Ab

Bluestoonladders om op te improviseren

Ab, (Bb), Cb, C, Eb, F (majeur)
Ab, Cb, Db, (D), Eb, Gb (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op Black Orpheus. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Black Orpheus’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.