Praeludium 1 Wohltemperiertes klavier – J.S. Bach

Jazz-blues in A, geïnspireerd op ‘Praeludium 1’ van het ‘Wohltemperiertes Klavier’ van J.S. Bach en het ‘Ave Maria’ van Gounod. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Praeludium 1 Wohltemperiertes klavier – J.S.Bach

Bekijk de video voor de originele uitvoering van het 1e Praeludium van Bach in een uitvoering van de pianist Richter met in beeld de bladmuziek.

Overeenkomsten: Het origineel en de bluesbewerking hebben ongeveer hetzelfde tempo met een doorgaande beweging in zestienden. Zowel bij het origineel als bij de bluesvariatie is een nieuwe melodie geschreven. Op Bach schreef Gounod het Ave Maria (ziet uitvoering van Bobby McFerrin hieronder). Op de blues is ook een melodie gecomponeerd met eenzelfde langzame beweging. Deze melodie komt in de bladmuziek hieronder terug in de bovenste notenbalk.

Bobby McFerrin zingt het 1e preludium

Eerst componeerde Bach het 1e preludium, later componeerde Gounod daarbij het Ave Maria.

Bobby McFerrin zingt het 1e preludium en de zaal zingt daarbij het Ave Maria van Gounod. Een lust voor het oor!

Video met bewerking tot blues

De muziek in deze video heeft de vorm A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: Elke maat herhaalt Bach een motief twee keer. Bij de bewerking is het motief bij de herhaling omgekeerd d.w.z. in plaats van met de laagste noot, begint de herhaling bij de blues met de hoogste noot (zie hieronder Bach digitaal). Het origineel staat in C en de bewerking staat in A.

Bach-Blues sandwich

Deze sandwich begint met de eerste vier maten van het 1e praeludium van Bach. Daarna volgt een Blues begeleiding met steeds het tweede deel van de maat in omgekeerde ligging (Zie bladmuziek hierboven).

Dan bewerking van het 1e praeludium van Bach met:
bij maat 1 t.m. 4 de melodie van het Ave maria van Gounod. Dan in afwisseling steeds vier maten improvisatie en vier maten het origineel met de eerdergenoemde omgekeerde ligging.

Zoek bij YouTube naar:
Kees Torn – Moeder belt. Hij gebruikt daarvoor ook het 1e praeludium van bach.

Akkoordenschema

Bluestoonladder om op te improviseren

A, (B), C, C#, E, F# (majeur)
A, C, D, (D#), E, G (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op het eerste praeludium van Bach. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘1e Praeludium van Bach’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.

Bach digitaal

Als je twee digits hebt zijn er vier mogelijkheden

11
10
01
00

Bach maakt gebruik van die reeks van vier combinaties van twee getallen én tegelijkertijd van de omkering daarvan. Daarmee ontstaat een hoketus ritme. Bij hoketus speelt maar één persoon tegelijk. Samen vormen alle tonen, gespeeld door verschillende personen het muziekstuk.

00 01 10 11

11 10 01 00

Je ziet dit terug in het linker deel van de afbeelding hieronder.

Bij die afbeelding zie je de laatste maat van de bluesvariatie. De enen en nullen zijn er met de hand bij geschreven.  De twee hoogste noten horen bij de bovenste regel en de twee laagste noten horen bij de onderste regel. De middelste toon hoort afwisselend bij de bovenste en bij de onderste regel.

Bij deze blues variatie is het tweede deel een omkering van het eerste deel.

Door deze omkering krijg je een twee keer zo lang hoketus patroon én is het nu ook een ritme canon.

00 01 10 11 11 10 01  00

11  10 01 00 00 01 10 11