Nocturne opus 9 nr. 1 – Chopin

Blues in Ab, geïnspireerd op ‘Nocturne Opus 9 Nr. 1’ van Chopin. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Nocturne Opus 9 Nr. 1 – Chopin

Bekijk de video voor de originele uitvoering Nocturne opus 9 nr. 1 van Chopin met daarbij in beeld de bladmuziek.

Overeenkomsten: De begeleiding van de linkerhand in het origineel komt overeen met die van de linkerhand in de bewerking tot blues. Het tempo van het origineel en de blues is vergelijkbaar. Het ritme van de de oorspronkelijke melodie komt grotendeels terug in de nieuwe bluesmelodie.

Over deze blues in Ab

Zowel de manier waarop de linkerhand de akkoorden speelt als het ritme van de melodie zijn vergelijkbaar met het begin van de nocturne van chopin. De blues in deze video heeft de vorm A B A B.

A = Bladmuziek
B = Improvisatie

Verschillen: Het origineel staat in een 6/4 maat (twee gecombineerde 3/4 maten). De blues variatie staat in een 3/4 maat. De toonsoort van het origineel is Bb, de bewerking als blues staat in Ab.

Blues-Chopin-TenHolt

Eerst hoor je de linkerhand van een blues in de stijl van de Nocturne van Chopin opus 9 no. 1, dan nogmaals de begeleiding met links en een melodie daarbij in de stijl van de nocturne. Vervolgens de eerste acht maten van de nocturne, daarna een uitstapje naar het thema van Canto Ostinato van Simeon ten Holt met als uitsmijter een virtuoos loopje met de rechterhand.

 

Akkoordenschema

Bluestoonladders om op te improviseren

Ab, (Bb), Cb, C, Eb, F, (majeur)
Ab, Cb, Db, (D), Eb, Gb (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op Nocturne Opus 9 nr 1. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Nocturne – Chopin’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.