Prélude, fuge et variation – Cézar Franck

Blues in B, geïnspireerd op ‘Prélude, fuge et variation’ van Cézar Franck. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Prélude, fuge et variation – Cézar Franck

Bekijk de video voor de originele uitvoering voor orgel. Direct aan het begin hoor je het een thema. Met de voeten bedient de organist de toetsen van de bas. De linkerhand speelt op een ander klavier dan de rechter. Beide handen hebben een eigen ‘register’ wat in te stellen is links of rechts van het klavier door het uittrekken of indrukken van handels.

Overeenkomsten: Zowel het origineel als de bluesbewerking staan in de toonsoort B en hebben beide de maatsoort 9/8. Het thema komt terug in de bluesbewerking.

Video met bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van de Prélude, fuge et variation van Cézar Franck. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B

A = Melodie + begeleiding
B = improvisatie

Verschillen: Bij het orgel zijn meerdere klavieren met elk eigen registers beschikbaar. Een pianist die speelt op een akoestische piano beschikt slechts over één klavier. Beide handen spelen op hetzelfde klavier.  De klank van de akoestische piano kan niet met registers worden aangepast. Bij het origineel is een bas voorgeschreven. Een organist gebruikt daarvoor zijn voeten. Als pianist heb je niet de beschikking over een bas die je met je voeten bedient.

Cézar Franck-Blues sandwich

Eerst hoor je het thema van de Prélude, fuge et variation van Cézar Franck gespeeld op een rubato manier (vrij in de tijdmaat).

Daarna hoor je een Blues variatie waarbij de gecomponeerde melodie verwantschap heeft met de oorspronkelijke melodie van Cézar Frank. Vervolgens een blues improvisatie

Het stuk eindigt met het originele thema van Cézar Franck maar dan regelmatig gespeeld.

Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder. Bij de maten met twee akkoorden duurt het eerste akkoord twee tellen en het tweede akkoord een tel.

Bluestoonladders om op te improviseren

B, (C#), D, D#, F#, G# (majeur)
B, D, E, (F), F#,  A (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op Prélude, fuge et variation van Cézar Franck. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Prélude, fuge et variation – Cézar Frank’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.