Canto ostinato – Simeon ten Holt

Blues in Bb, geïnspireerd op ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Canto Ostinato – Simeon ten Holt

Bekijk de video voor de originele uitvoering. Na 47 minuten en 45 seconden hoor je bij deze video een (tonale) doorgaande melodie.

Overeenkomsten: Zowel  het origineel als bij de bluesbewerking staan in een 5/8 maat. Het origineel en de bewerking staan allebei in Bb. De Blues bewerking is geïnspireerd op een tonale melodie die hierboven staat aangegeven.

Video met bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van het stuk Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding met melodie.
B = improvisatie

Verschillen: Bij het origineel hoor je hoe fragmenten zich combineren en weer uiteenvallen en, na lange tijd, hoe zich daaruit een tonale melodie ontwikkeld. De bluesbewerking start direct met een tonale melodie, gebaseerd op een blues toonladder.

tenHolt-Blues sandwich

Canto ostinato is een compositie in 5/8 maat. Deze video speelt een thema uit Canto Ostinato met direct daarop volgend een blues variatie (zie bladmuziek hierboven).

Vervolgens een improvisatie op het originele thema en op het bluesschema.

Het stuk eindigt met een ritenuto waarin de maatsoort verandert naar 6/8 maat daarna naar 3/4 maat en tenslotte eindigt met een tweedelige maat.

Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

Bb, (C), Db, D, F, G (majeur)
Bb, Db, Eb, (E), F, Ab (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Canto Ostinato van Simeon ten Holt’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.