Moldau – Smetana

Blues in C, geïnspireerd op ‘Moldau’ van Smetana. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Moldau – Smetana

Bij deze video speelt een orkest de Moldau. De melodie (thema) die start bij 1 minuut en 11 sec is gebruikt voor de bewerking als blues.

Overeenkomsten: Het begin van de origineel melodie en het begin van de melodie van de bewerking lijken op elkaar.

Video met bewerking tot blues

De muziek in deze video heeft de vorm A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: De originele toonsoort is E, de bewerking staat in C. Het tempo van het origineel is langzaam, het tempo van het origineel is snel. De maatsoort van het origineel is 6/8, de bewerking heeft een 4/4 (snelle swing)

Smetana-Blues sandwich

Als eerste hoor je het gedragen thema van de Moldau van Smetana in dat begint in E mineur. Dan met swingende variant op het thema die begint in E majeur.

Vervolgens twee maal swingend blues in C waarin bij je in de tweede blues het thema van de Moldau kunt herkennen.

Dan weer terug naar de Moldau met eerst het E mineur thema maar dan swingend en vervolgens de gedragen de variant die begint in E majeur.

Akkoordenschema

Bluestoonladders om op te improviseren

C, (D), Eb, E, G, A (Majeur)
C, Eb, F, (F#), G, Bb (Mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bluesbewerking

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op de Moldau van Smetana. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Moldau – Smetana’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.