Mondscheinsonate – Beethoven

Jazz-blues in Db, geïnspireerd op ‘Mondscheinsonate’ van Beethoven. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Mondscheinsonate – Beethoven

Bij deze video een concertuitvoering van de Mondscheinsonate gespeeld door Daniel Barenboim. Het stuk begint met een langzame deel.

Overeenkomsten: Het origineel en de bewerking hebben dezelfde grondtoon: C#/Db. Beide stukken zijn langzaam. Ritmisch wekken de stukken dezelfde indruk, vier triolen per maat. De ritmische beweging van de oorspronkelijke melodie van Beethoven is overgenomen én het gebruik van dissonanten in wijde liggingen.

Video met bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van de Mondscheinsonate van Beethoven. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding + melodie
B = improvisatie

Verschillen: Het origineel staat in C# mineur, de bewerking staat in Db Het origineel ontwikkelt zich, de bewerking heeft slechts één melodie. Bij het origineel is geen sprake van improvisatie, bij de bewerking is improvisatie juist de bedoeling.

Beethoven-Blues sandwich

Deze uitvoering begint met de eerste vijf maten van het adagio van de Mondscheinsonata van Beethoven. Daarna gaat het in een vergelijkbare stijl verder als blues om daarna te eindigen met de laatste tien maten van de originele Mondscheinsonata.

Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

C#, (D#), E, E#, G#, A# (majeur)
C#, E, F#, (G), G#, B (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op de Mondscheinsonate van Beethoven. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Mondscheinsonate – Beethoven’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.