Fantasie in F moll – Frans Schubert

Blues in F, geïnspireerd op ‘Fantasie in F moll’ van Frans Schubert. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Fantasie in F moll – Frans Schubert

Bij deze video een geluidsopname van originele uitvoering van de Fantasie in F moll van Schubert. De compositie begint met een thema in mineur. Het thema ontwikkelt zich en komt steeds weer terug in een andere vorm, ook in majeur.

Overeenkomsten: Zowel bij het origineel als de blues bewerking hebben een vergelijkbaar tempo en beide staan in de toonsoort F. Het begin van de melodie van het origineel en de melodie van de bewerking lijken op elkaar.

Video met  bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van de Fantasie in F mol van Schubert. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: De melodie bij de bladmuziek hieronder is een nieuwe gecomponeerde majeur variatie op de Fantasie in F moll van Schubert maar dan met het verschil dat deze is geschreven op een ‘JazzBlues’ akkoordenschema.

Schubert-Blues sandwich

Eerst hoor je het originele thema van Schubert uit de fantasie in F-moll. Daarna aansluitend een blues die werkt als een majeurvariatie.

Daarna een herhaling met improvisatie

Tenslotte het originele thema maar dan een vertraagd, achter de tel gespeeld.

Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

F, (G), Ab, A, C, D (majeur)
F, Ab, Bb, (B),  C, Eb (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op het nummer ‘Fantasie in Fmoll. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Scratch in full screen

Onderaan links het origineel van ‘Fantasie – Schubert’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.