Arabesque Nr. 1 – Debussy

Jazz-blues in G, geïnspireerd op ‘Arabesque Nr. 1’ van Claude Debussy. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Arabesque Nr. 1 – Debussy

Bekijk de video voor de originele uitvoering van Arabesque Nr. 1 uit ‘Deux Arabesques’ met daarbij in beeld de bladmuziek.

Overeenkomst: Zowel het origineel als de bluesbewerking hebben een snelle beweging in triolen.

Video met bluesbewerking

In deze video zie je een blues bewerking van de ‘Arabesque nr. 1’ van Claude Debussy. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = 12 maten met een imitatie van de snelle triolenbeweging
B = 12 maten met een melodie die gebruik maakt van de mineur bluestoonladder

Verschillen: Debussy schrijft de bladmuziek in een 4/4  Bij deze bluesbewerking is gekozen voor een 12/8 maatsoort. Wat betreft het notenbeeld is dit vergelijkbaar behalve dan de maataanduiding. De oorspronkelijke toonsoort is A en de nieuwe toonsoort van de blues is G. Debussy schrijft tempowisselingen voor. De blues heeft een vast tempo.

Debussy-Blues sandwich

In deze video zie je een blues bewerking van de ‘Arabesque nr. 1′ van Claude Debussy. Deze video begint met de eerst maten van het originele stuk van Debussy, dan drie bluesschema’s waarbij de eerste lijkt op een Irish Jig waarbij de gebroken akkoorden lijken op Debussy maar door bepaalde noten te herhalen, is het toch niet helemaal vergelijkbaar met de Arabesque nr. 1, de tweede blues lijkt al meer op een blues en de derde is een blues improvisatie. Dan eindigt de sandwich weer met Debussy.

Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video met de bluesbewerking én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

G, (A), Bb, B, D, E (majeur)
G, Bb, C, (C#), D, F (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met de bladmuziek die hoort bij deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op het nummer ‘Arabesques 1’. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Arabesque – Debussy’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.