MoodsCarpet

Een MoodsCarpet is een hulpmiddel bij improviseren. Door op één van de afbeeldingen op een MoodsCarpet te gaan staan verandert de muziek. Lees meer over de toepassingen en de technische realisatie van een MoodsCarpet.

Het MoodsCarpet is te vergelijken met een touch screen dat op de grond ligt. Op een MoodsCarpet staan vijf afbeeldingen: eenhoorn, uil, hondje en specht + stopknop. Als je op een van deze dieren gaat staan, beïnvloed je de stemming van de muziek. Met de stopknop zet je de muziek uit.

Toepassing 1

Deze toepassing is bedoeld voor een gezamenlijke improvisatie (zonder de schakelaars onder het tapijt te gebruiken).

Tijdens een improvisatie van de Kizzo Band kan een bandlid of een deelnemer uit het publiek de stemming van de improvisatie beïnvloeden door op een afbeelding van een dier ‘Mood’ (stemming) te gaat staan. Op die manier geeft je anderen een aanwijzing over de gewenste manier van spelen. Bekijk voor meer informatie de afbeelding hieronder.

Stel de muziek die klinkt is druk en zwaar (bussy and heavy) en je wilt dit veranderen in licht en rustig (light and quiet). Je loopt dan naar de afbeelding van de eenhoorn, gaat daar even op staan en vervolgens ga je weer zitten. De spelers geven dan naar vermogen die door jou gevraagde stemming Licht en rustig weer. Informatie hierover bij punt 3 van Tools 4 moods

Toepassing 2

Bij deze toepassing sturen de vijf onderliggende schakelaars van het MoodsCarpet geluidsbestanden aan.

Bij deze video is het MoodsCarpet verbonden met het Scratch-programma: Moods | Misty  |40JazzBlues Eb. De geluidsbestanden in de nummer staan in de toonsoort Eb.  Bekijk 25 voorbeelden in verschillende toonsoorten van Scratch-programma’s met elk vijf geluidsbestanden: zie 4 Moods.

Bij de bovenstaande video verandert de manier van spelen op de melodica van licht+rustig, via zwaar+rustig, naar licht + druk om tenslotte te eindigen met zwaar + druk. In de laatste seconde van deze video zie je het effect van de stopknop. Meer informatie over hoe je als muzikant op deze afbeeldingen reageert is te vinden bij Tools 4 Moods

Deze toepassing in combinatie met Scratch is zowel te gebruiken voor het individueel ontwikkelen van improvisatievaardigheden als om tijdens een improvisatie de interactie tussen meerder spelers te bevorderen.

Door mee te spelen met de geluidsbestanden van een Scratch-programma en door het zelf bepalen van stemming (door te gaan staan op de afbeelding van een dier) ontwikkel je vaardigheden op het gebied van improviseren én samenspelen.

Bekijk ook het nieuwsbericht ‘Soleren op een MoodsCarpet‘.

Technische realisatie

Bij de in de video getoonde demo versie van het MoodsCarpet zitten verstopt onder de afbeeldingen van dieren schakelaars (aan uit).

De schakelaars zijn verbonden aan een printplaatje van MakeyMakey. Dat printplaatje is met een usb kabel verbonden met een laptop.

Credits
Els ter HorstEls tekende de vier dieren en maakte het design voor het MoodsCarpet.
Joek van MontfortJoek heeft het MoodsCarpet aangesloten op MakeyMakey en vervlogens in Scratch de instellingen zo gemaakt dat het MoodsCarpet het Scratch-programma kan aansturen.
Jan-Arie BroersmaJan-Arie heeft aanwijzingen gegeven die de schakelaar onder de afbeeldingen betrouwbaar laten reageren.