Scratch

Met Scratch kun je je eigen interactieve verhalen, spellen en animaties programmeren en je creaties delen met andere in de online gemeenschap. Scratch helpt jonge mensen leren creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken &mdash essentiële vaardigheden voor het leven in de 21ste eeuw. Scratch is een project van de Lifelong Kindergarten Group van het MIT Media Lab. Het wordt gratis verspreid.

De Kizzo Band is onderdeel van Rapucation. Scratch-programma’s van de Kizzo Band zijn te vinden bij het account van rapucation bij Scratch.

Over deze twee programma’s vind je hieronder informatie:
Paddenstoel
4Moods

Paddenstoel

De Paddenstoel is een programma waarbij je met de toetsen van je toetsenbord een geluid laat klinken. Dit programma is geïnspireerd door de paddenstoel in de Klankspeeltuin in het Muziekgebouw aan het IJ. Open het programma door te klikken op het linker plaatje.
Bekijk rechts hieronder de tutorial over hoe je zelf samples opneemt en toevoegt aan jouw versie van het programma.

Toepassing paddenstoel

Bij het maken van een improvisatie of bij een hoorspel kun geluid maken met je stem of met instrumenten. Je kunt ook gebruik maken van samples.

  • Maak een muziekstuk met instrumenten en met stemmen en voeg daar samples aan toe.
  • Beluister eerste de geluiden en schrijf daar dan een hoorspel bij!

Om het programma met samples te openen, klik je op het plaatje hierboven.  Dan kom je bij deze pagina:
https://scratch.mit.edu/projects/27022129/

Als de pagina is geladen, klik dan linksboven op de groene vlag om het programma te starten. Let op: Scratch programma’s werken wel op windows of apple computers, niet op telefoons omdat je daar geen toetsenbord hebt. In de afbeelding hieronder zie je welke geluiden er zijn toegewezen aan toetsen. Links zie je per rij een andere icoon van Moods. Dit bied je de mogelijkheid de geluiden te rangschikken in vier categorieën.

 4Moods

4Moods geeft richting aan improvisaties. Met de vier verschillende stemmingen maak je improviseren avontuurlijk. Met de korte aanwijzingen in het plaatje hierboven kan iedereen bijvoorbeeld met bodypercussie direct aan de slag.

Met het Scratch-programma 4Moods kun je binnen één muziekstuk wisselen tussen vier verschillende stemmingen én een metronoom. Op dit moment zijn twintig voorbeelden beschikbaar van muziekstukken die op deze manier zijn bewerkt. Deze programma’s zijn op dit moment gebaseerd op bluesschema’s. Als je klikt op het plaatje linksonder zie je alle Scratch-programma’s van Rapucation. De geluidsbestanden die je voor zo’n programma nodig hebt zijn wav’s (max 10mb). Met verschillende muziekprogramma’s (Studio-one, Ableton, Logic) kun je wav geluidsbestanden exporteren. Wil je zelf een 4Moods-Scratch-programma maken, kies dan eerst een nummer uit of componeer zelf een nummer. Je kunt elke stijl kiezen die je wilt (ook atonaal). Vervolgens bewerk je de gekozen muziek tot vier stemmingen (baby, droevig, blij en energiek) en als vijfde een metronoom en die vijf arrangementen exporteer je als wav.  Vervolgens zet je die vijf geluidsbestanden in een kopie van een 4Moods programma van Rapucation (zie tutorial rechts onder).

Zelf aanpassingen maken?

Beide programma’s kun je kopiëren een aanpassen aan je eigen wensen.  Als je dat wilt, maak dan eerst een account aan op deze site:
https://scratch.mit.edu/
Open dan een van de programma’s die gemaakt zijn met scratch, klik je op ‘Bekijk van binnen’ en ga je aan de slag.

Credits
Joek van Montfort – Docent informatica op het MLA, Montessorie Lyceum Amsterdam.Joek van Montfort ontwikkelt samen met Johan ’t Hart Scratch-Programma’s voor de Kizzo Band.
Davey Raabe – Drummer Kizzo BandDavey Raabe maakt voor de Kizzo Band tutorials. Twee van deze tutorials voor de Scratch-programma’s de Paddenstoel en 4Moods zie je hierboven.