Scratch

Met Scratch kun je je eigen interactieve verhalen, spellen en animaties programmeren en je creaties delen met andere in de online gemeenschap. Scratch helpt jonge mensen leren creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken &mdash essentiële vaardigheden voor het leven in de 21ste eeuw. Scratch is een project van de Lifelong Kindergarten Group van het MIT Media Lab. Het wordt gratis verspreid.

De Kizzo Band is onderdeel van Rapucation. Alle Scratch-programma’s van de Kizzo Band zijn te vinden op de site van Scratch (http://scratch.mit.edu/) bij de zoekterm ‘rapucation

Bij de onderstaande tabel (die ook te zien is bij het Bluesproject) staan directe links naar Scratch-programma’s met vier Moods (met aanduiding M). Bij deze moods kun je meespelen, improviseren of een verhaal vertellen. Je kunt deze moods bedienen met de pijltjes op je toetsenbord:
eenhoorn = pijltje omhoog
uil = pijltje naar beneden
hondje = pijltje naar links
specht = pijltje naar rechts

In de linker kolom hieronder staan links naar Scratch-programma’s met vier bluesnummers in dezelfde toonsoort (met aanduiding 4xM). Wisselen tussen deze vier bluesnummers doe je bij de links in de linkerkolom met de spatiebalk

Deze vijf manieren (vier pijltjes + spatiebalk) zijn gemaakt voor het MoodsCarpet

Toonsoort Blues Akkoordenschema Jazz-Blues Akkoordenschema
C-4xM 1M 13M 25M 37M
Db 2 14 26M 38M 5b
D 3 15 27M 39 2#
Es 4 16M 28 40M 3b
E-4xM 5M 17M 29 41M 4#
F 6 18 30M 42M 1b
F# 7 19 31 43M 6#
G 8 20 32M 44M 1#
Ab 9 21M 33 45M 4b
A-4xM 10M 22M 34M 46M 3#
Bb 11 23M 35 47 2b
B 12 24M 36M 48 5#

Scratch-programma’s kun je aanpassen naar eigen smaak. Hieronder staat voor beide programma’s aangegeven hoe je dat doet.
Paddenstoel
4Moods

Zelf aanpassingen maken?

Bij alle Scratch-programma’s, kun je door te drukken op de knop ‘bekijk van binnen’ het programma aanpassen aan je eigen wensen. Als je je wijzigingen wilt opslaan, maak dan eerst een account aan op deze site:
https://scratch.mit.edu/

Paddenstoel open je met deze link:
https://scratch.mit.edu/projects/27022129/

Bekijk ook voor een gedetailleerd overzicht met informatie over maatsoorten en toonsoorten de punt 1.1 van deze pagina
tools 4 moods

Paddenstoel

De Paddenstoel is een Scratch-programma waarbij je met de toetsen van je toetsenbord een geluid laat klinken. Dit programma is geïnspireerd door de paddenstoel in de Klankspeeltuin in het Muziekgebouw aan het IJ. Open het programma door te klikken op het linker plaatje.
Bekijk rechts hieronder de tutorial over hoe je zelf samples opneemt en toevoegt aan jouw versie van het programma.

Toepassing paddenstoel

Bij het maken van een improvisatie of bij een hoorspel kun geluid maken met je stem of met instrumenten. Je kunt ook gebruik maken van samples.

  • Maak een muziekstuk met instrumenten en met stemmen en voeg daar samples aan toe.
  • Beluister eerste de geluiden en schrijf daar dan een hoorspel bij!

Om het programma met samples te openen, klik je op het plaatje hierboven.  Dan kom je bij deze pagina:
https://scratch.mit.edu/projects/27022129/

Als de pagina is geladen, klik dan linksboven op de groene vlag om het programma te starten. Let op: Scratch programma’s werken wel op windows of apple computers, niet op telefoons omdat je daar geen toetsenbord hebt. In de afbeelding hieronder zie je welke geluiden er zijn toegewezen aan toetsen. Links zie je per rij een andere icoon van Moods. Dit bied je de mogelijkheid de geluiden te rangschikken in vier categorieën.

 4Moods

De geluidsbestanden die zijn opgenomen in een Scratch-programma zijn van het formaat wav. Je maakt deze bestanden met dit soort programma’s: Ableton, Cubase, Logic, Studio-one. Als je zelf zo’n bestand maakt, ben jij de componist of arrangeur. Met de tutorial hieronder kun je deze wav bestanden plaatsen in een Scratch-programma. Als je één van die programma’s opent bij 4moods blues en als je daar vervolgens een kopie van maakt, dan kun je zelf een eigen versie maken met eigen wav’s waarbij je ook de vormgeving naar je hand kunt zetten.

Bij een Scratch-programma met 4 Moods kun je binnen één muziekstuk wisselen tussen vier verschillende stemmingen én een metronoom. Op dit moment zijn 25 voorbeelden beschikbaar van muziekstukken die op deze manier zijn bewerkt. Deze programma’s zijn op dit moment gebaseerd op bluesschema’s (24) en op HipHop (1). Bekijk bij de website van Rapucation de ervaringen met Rap. Als je klikt op het plaatje linksonder zie je alle Scratch-programma’s van Rapucation. De geluidsbestanden die je voor zo’n programma nodig hebt zijn wav’s (max 9.3 mb). Met verschillende muziekprogramma’s zoals Studio-one, Ableton, en Logic kun je wav geluidsbestanden exporteren. Wil je zelf een 4MoodsScratch-programma maken, kies dan eerst een nummer uit waarbij je de moods gaat maken of componeer zelf een nummer en maak daarvan verschillende moods. Je kunt elke stijl kiezen die je wilt (ook atonaal of ambient). Vervolgens bewerk je de gekozen muziek tot vier stemmingen (Eenhoorn, Uil, Hondje, Specht) en als vijfde een metronoom en die vijf arrangementen exporteer je als wav.  Vervolgens zet je die vijf geluidsbestanden in een kopie van een 4Moods programma van Rapucation (Hoe dat precies in zijn werking gaat zie inde tutorial als je klikt op het plaatje hier rechts onder).

Hieronder zie je links een afbeelding. Zo ziet een moodsprogramma eruit als je het opent. Klik je op dat plaatje dan kun je kiezen tussen alle Scratch-programma’s van Rapucation. Rechts zie je een tutorial met instructie over hoe je aanpassingen maakt in deze programma’s

Als je een van de 4 moods Scratch-programma’s opent, zie je aan de rechterkant een beknopte handleiding:

Dit programma is te gebruiken op computer, tablet en telefoon. Dit programma is ervoor bedoeld om muziek bij te maken (music minus one). Je kunt erbij zingen, dansen, een instrument bespelen, scatten (je stem gebruiken als instrument) of erbij rappen. Klik op de groene vlag dan verschijnen vier opties: ‘Handmatig-toets7’ en ‘At random’ en ‘Warming up’ en ‘Cool down’. Bij alle vier de opties verschijnt de ‘stopknop-toets 6’ op twee plaatsten, zowel bovenaan als groot in het midden. Wil je daarna een nieuwe optie starten, klik dan eerst op de groene vlag.
Nu volgt een uitwerking van de vier opties die een Moods programma aanbied:
1. Start de optie ‘Handmatig’ door te klikken op de afbeelding van een hand of door  toets 7 in te drukken.
Dan verschijnen afbeeldingen van dieren, een metronoom en een stopknop:

‘Eenhoorn-toets1′, Uil-toets2’, ‘Hondje-toets3’, ‘specht-toets4′ en Metronoom-toets5’. Klik op de plaatjes van deze dieren, dan hoor je de bijbehorende mood. Je kunt de vier moods en de metronoom ook oproepen met de toetsen 1 tm 5. De stopknop is ook te bedienen met cijfertoets 6

2. De optie ‘At random’ start je met de afbeelding met vraagtekens.
Deze optie laat geluidsbestanden op willekeurige momenten wisselen (Bijvoorbeeld: 1432445). Het programma gaat daarmee door totdat jij op de ‘rode knop-toets6’ drukt.
3. De derde optie ‘Warming up’ start als je klikt op de afbeelding met vijf dieren:

De bijbehorende geluidsbestanden spelen in die volgorde af. Het volume, de energie neemt toe, om tenslotte weer te eindigen met rust: eenhoorn, uil, hondje, specht, eenhoorn.
4. De vierde optie ‘Cool down’ start als je klikt op de afbeelding met vier dieren:
De bijbehorende geluidsbestanden spelen in deze volgorde af. Het volume, de energie neemt af: specht, hondje, uil, eenhoorn.

Als je meespeelt met moods, zul je merken dat elke ‘Mood’ een andere energie heeft, en dat die ‘Mood’ jouw manier van spelen beïnvloedt.

De overeenkomst tussen deze moods is dat ze allemaal hetzelfde tempo, dezelfde maatsoort en hetzelfde akkoordenschema én zijn even lang zijn. Je zou ze ook allemaal tegelijk af kunnen spelen. Speel je ze apart af, dan hebben ze een verschillende uitwerking op je stemming.

Credits
Joek van Montfort – Docent informatica op het MLA, Montessorie Lyceum Amsterdam.Joek van Montfort begeleidt Johan ’t Hart bij het maken van Scratch-Programma’s.
Davey Raabe – Drummer Kizzo BandDavey Raabe maakt voor de Kizzo Band tutorials. Twee van deze tutorials voor de Scratch-programma’s de Paddenstoel en 4Moods zie je hierboven.
John Somers – Docent informatica aan de HvaHet doel van het de Scratch-programma van de Kizzo Band is dat anderen die gaan gebruiken. John heeft adviezen gegeven over je de code kunt verkorten van de Scratch-programma’s die wij maken. Nu is het programma beter uit te leggen aan nieuwe gebruikers.
Theo KosterTheo heeft advies gegeven over het gebruik van vector afbeeldingen. In het programma Moods zijn die nu in gebruik.